Now is the month of playing

Composers, musicians, filmmakers / animators, mathematicians, brain scientist, writers with interesting aspects of life are working together in what is called TANKEVÄCKARPROJEKTET.

We ask questions – do not provide any answers about what is worth thinking about.

Tankeväckarprojektet is a short film and music project developed by swedish composer Ylva Nyberg and Tritonus Media HB.

May 11th 7 pm
Atalante, Gothenburg

About TÄNK (in swedish)
Hjärnforskaren Torkel Klingberg tror på en framtid där vi snart kommer att vara lika medvetna om att träna vår hjärna som vi tränar vår kropp. Vi har läst hans bok ”Den översvämmade hjärnan”.
Med datorn i knät tittar vi på tv, lyssnar på musik och svarar på sms. Den typ av vardag vi har idag på 2 000-talet, har gjort att vi har ökat vår simultankapacitet något enormt, men det finns väl en gräns för vad våra hjärnor klarar?
Informationsteknologins framsteg har gjort vardagen till ett myller av intryck och valmöjligheter. Hjärnan tar emot cirka 50 000 meddelanden i sekunden från alla sina sinnen, men kan bara bearbeta en bråkdel av dem, ca 20-50/sekund. Den moderna västerländska människan ser till exempel lika många ansikten under en dag som cromagnonmänniskan gjorde under ett helt år. Hur har vi kunnat anpassa oss till denna enormt snabba förändring?
För att effektivisera arbetet sorterar hjärnan sinnesintrycken, söker efter ordning och sådant den känner igen.
Fyra enkla prickar kan tolkas som siffran fyra eller en kvadrat, två prickar ses kanske som ett par ögon och i forskning om brott har det visat sig att vittnen är väldigt påverkbara eftersom de egentligen har fyllt i mycket av luckorna själva för att just skapa ordning och reda bland intrycken. Vi behöver förvånansvärt lite information för att konstruera något som vi tycker ger mening.
Med ”Tänk” vill vi belysa hjärnans ständiga arbete med ”informationsflöden”. Vi utgår från en hjärna och alla dess ständiga intryck. Vad är det egentligen vi ser? Bestämmer vi vad vi ser? Vill vi förstå det vi ser? Eller kan vi se det vi ser utan att försöka förstå?