YouHero Workshop

Today was the premiere for YouHero workshops. The very first workshop took place at Elverket on Lidingö.
Guitar and percussion students from Lidingö Music school participated led by their teachers Patrik Karlsson, Dan West and Johan Svensson as well as myself and Tony Blomdahl. At the end of the day we all performed a public concert
Read more (in swedish)
Världspremiär för YouHero på Musikskolan

Söndagen den 5 december kommer YouHerogänget till Lidingö för att jobba tillsammans med musikskolans elever.
Klockan 14.00-15.00 ordnas en konsert dit allmänheten är välkomna. En annorlunda och spännande eftermiddag utlovas.Det blir YouHeros första workshop och alltså världspremiär för det pedagogiska projektet. 


Just nu arbetas det för fullt för att få ombyggnationerna av Elverket färdigt till våren då det är tänkt att Lidingö Musikskola ska flytta in. Trots ombyggnationerna passar man ändå på att ordna en konsert i Elverket när YouHero kommer till Lidingö.  
Tillsammans med musikskolans elever kommer man att spela och använda hela huset som ett stort musikinstrument. Under förmiddagen ska barn och ungdomar komponera ett eget verk som man sedan avslutar hela konserten med. Man passar dessutom på att slå ett slag för att Elverket ska bli ett kulturellt centrum på ön, där alla barn och ungdomar kan finna utrymme för kreativitet och eget skapande.
 
Konserten kommer också att innehålla mer traditionell musik och traditionella instrumentinslag till exempel blockflöjt, en gitarrensemble och ärkeluta. Dessutom kommer en slagverksensemble spelar under ledning av Lidingös slagverkspedagog Dan West.
– Det är en av Musikskolans lärare, Patrik Karlsson som är initiativtagare till evenemanget och vi ser det som en liten upptakt till Elverket och ser fram emot när vi kan ”på riktigt” flytta in där, säger Thomas Schönberg, musikskolans rektor. 
 
Tider för söndagen den 5 december
Eleverna kommer att samlas på förmiddagen (09.30) och delas då in i grupper, de får därefter en genomgång av YouHerogitarrerna samt påbörjar komponerandet. Efter lunch riggar man upp inför konserten och klockan 14.00 släpps publiken in och konserten börjar direkt och håller på till klockan 15.00.

Medverkande 
Elever vid Lidingö Musikskola
Dan West – Slagverkare och pedagog vid Lidingö Musikskola
Patrik Karlsson – lutenist och gitarrpedagog vid Lidingö Musikskola
Tony Blomdahl- tekniker och tonsättare
Katarina Widell – blockflöjt och gruppledare
 
Vilka är YouHero?
YouHero har genom stöd av RANK, Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Helge Axon Johnson, Västmanlandsmusiken, Uruppförandeklubben, CY-Contempory, URUK-Ljungskile och Geiger utvecklat guitar hero gitarren till ett riktigt instrument. Under ett års tid har man programmerat, testat och framträtt med YouHerogitarren. 
 
YouHero består av:
Palle Dahlstedt – forskare och programmering
Tony Blomdahl – tekniker, tonsättare
Patrik Karlsson – musiker, pedagog och initiativtagare
Katarina Widell – musiker
 
Konserten och workshopen sker i samarbete med Lidingö Musikskola, Kulturrådet, RANK, Konstnärsnämnden, Helge Ax:on Johnsons Fond, Västmanlandsmusiken, Uruppförandeklubben samt Handelsbolaget EN.D.E