J U K E B O X O P E R A N

Från skaparna av YouHero kommer vårens stora retroresa – J U K E B O X O P E R A N

Vinylskivor, jukebox, laterna magica och vevgrammofon. Släng in en blockflöjt, en ärkeluta, två sopraner och lite ny musik så får du en jukeboxopera. Svårare än så är det inte.

Musik/Libretto Tony Blomdahl
Scenografi, Tommi Hildén
Musiker, EN.D.E (Katarina Widell och Patrik Karlsson)

RANK-turné
Geiger, Göteborg
URUK, Västerås
IDKA, Gävle

jukeboxFront

Skivförsäljningen dalar och skivbolag pratar om kriser, samtidigt ökar försäljningen av LP-skivor och fler och fler genrer börjar ge ut sina alster på vinyl. Samtidigt som den högintensiva teknikutvecklingen pågår är det allt fler som söker sig tillbaka till det analoga, det ”mekaniska” med blandband, vinyl, systemkameror, polaroidkameror, skrivmaskiner, gamla symaskiner, bilar man kan meka med på riktigt m.m. 
Vi tycker det är intressant att blanda ”gamla” media som vinylskivor, jukebox, Laterna Magica med akustiska instrument, röster, nya elektroniska instrument och ett helt modernt musikspråk och därmed ge dem en ny och samtida kontext. I popkretsar och i klubbmusik är ju vinylskivan ett faktum, att ta in den i konstmusiken är ett nytt grepp och att plocka in något så ”folkligt” som jukeboxen, som dessutom är så förknippad med en viss tidsålder och en viss livsstil för att lyfta fram en tematik som är högaktuell i vårt samhälle är ju spännande. Att med detta berätta en historia i sagoform med verklighetsförankring är konstnärligt en eggande uppgift att ta sig an för alla i projektet.

Snart på en RANK-scen nära dig…
www.cutcutcut.se