Betänk! Blockflöjt är också ett blåsinstrument

Blockflöjt. Blockflöjt. Blockflöjt

Smaka på ordet. Säg det högt. Vad får du för associationer? 

När jag uttalar det så rasslar det till i hela mitt system och en uppsjö av minnen och känslorna väller över mig. Från första lektionerna i Västerås kulturskola med Helena Söderman och Kim Johansson för 36 år sedan till solist på Proms i Royal Albert Hall med SKO, Gross och Kuusisto. 

Back stage, Royal Albert Hall. Foto: Nikolaj Lund Photography

Men det tar emot ibland och jag erkänner att jag vid några tillfällen undvikt ordet block och istället sagt att jag spelar flöjt, bara för att slippa få ömkande blickar och dumma frågor. 

Idag har jag för första gången varit på en länsstudiedag för kulturskoleanställda. Fantastisk upplevelse! Trevliga människor, eminenta föreläsningar och gott kaffe! Efter lunch var det gruppdiskussioner. Vi var indelade i grupper efter ämne. Chef, admin, dans, teater, slagverk, sång/kör osv. Jag skrollar ner på listan och läser Blås! Yes, jag hittade min grupp. Men sen ögnar jag vidare och ser Blockflöjt. Vänta! Va? Säkert inget illa menat men det kändes lite diskriminerande. Kom igen, har vi inte kommit längre? Besinna er och betänk att blockflöjt också är ett blåsinstrument.