Jul i Jokkmokk

Enligt den här artikeln av Charlotta Mellander är Jokkmokk ett bra ställe att fira jul på. Jokkmokks kommun hamnade på 8:e plats på listan över Bästa kommunerna för julfirande 2014. Mycket tack vare kriterium nummer 4: Låg medeltemperatur för goda förutsättningar för en vit jul. Jo tack. Snön kom redan i oktober och i morse stod termometern på -24,7. Men å andra sidan får man, varje dag, uppleva vackra vyer som på den här bilden. Bilden togs strax efter klockan tolv igår längs E45:an mot Gällivare. 24dec_landskapSåhär med facit i hand så kan jag avslöja att listan stämmer. Julafton 2014 blev otroligt lyckad. Vi firade hemma hos vänner i en by precis utanför Jokkmokk. Tomten kom kl. 15.11. Barnen blev superexalterade. Tomten slog sig ner på en stol i vardagsrummet och hade, till familjens 3,9-åriga dotters stora förtret, glömt att ta av sig skorna. -Men det kan Pappa…euh ER pappa torka upp sen, förklarade Tomten. Kort därpå mitt under julklappsutdelningen och mitt framför sin lillebror och sin storebror och våra två ungar ställde sig samma 3,9-åring tätt intill tomten, a.k.a. barnens mor, och konstaterade – Du har ju ögon där bakom (bakom tomtemasken). Någon sekund senare utbrast hon – Men! Du är ju mamma. Jag tror/hoppas inte att någon av de andra hörde.

Senare på kvällen smet jag iväg för att spela i Jokkmokks gamla kyrka tillsammans med organisten och pianisten Kristina Shtegman. Det var fantastiskt kul att spela med henne och såhär såg det ut. 24dec_kyrkanÄnnu senare på kvällen när vi kommit hem från våra vänner och barnen gått och lagt sig öppnade jag julklappen från maken. Ett par vita näbbskor från Stoorstålka, en grymt cool butik i Jokkmokk. De ska jag ha på mig imorgon när jag spelar på julottorna i Jokkmokks kyrka och Murjeks kyrka. 24dec_stoorstålkaGod natt och god jul från en av Sveriges bästa julfirarkommuner 2014.