Det kommer en till om 5 min

I lördags spelade jag i Västerås Konserthus med Fredrik Hagstedt, Ida Lod och Emil Roijer. Föreställningen bar namnet ”Vad gör vi med vår tid?”

Ja, vad gör vi egentligen med vår tid? För några år sedan försökte jag alltid fylla vartenda tomrum med aktiviteter. Övning, lektioner, fikapauser, övning, rep, deltidsjobb på Stockholm Early Music Festival, lunchmöten, ärenden, speljobb och ännu mer övning. Jag flängde runt som en vante mellan hemmet, Musikhögskolan och alla andra ställen där det hände saker. Jag skulle till varje pris vara överallt hela tiden för tänk om jag missade något kul. Om jag bara gick några minuter tidigare från jobbet och hann med 16.52-banan från Medborgarplatsen skulle jag hinna till kvällsrepet med kvartetten. Mörby Centrum 1 min. Jag hinner om jag springer…

Idag ser mitt liv helt annorlunda ut. Först och främst slutade jag springa efter tunnelbanor strax efter jag gick ut Musikhögskolan. Står det en bana inne på perrongen går jag med lugna steg. Hinner jag så hinner jag. Om inte kommer det en till om 5 min. I övrigt handlar dygnen numera om maten, magen och sömnen…Att få öva ostört i en halvtimme är lyx. Att få sova östört i 4 h är lyx. Att få äta ostört i 4 minuter är lyx. Allt tar plötsligt dubbelt så lång tid med en 4,5-månaders.

Så inför denna föreställning hade vi ironiskt nog inte hunnit setts för att repa förrän kvällen innan. Då träffade jag även Ida och Emil för första gången. Fredrik träffade jag redan 2009 på ett Nätverksläger i Norberg. Vi klickade direkt alla fyra och repet i kammarmusik linjens övningslokaler på Västerås slott gick över all förväntan. Morgonen efter hade vi bokat in reptid i Västerås Konserthus mellan 9.30-13.00. Inspicient och ljustekniker fanns på plats och inte sent därefter rullades kaffevagnen in i logen. Tiden flög iväg och lagom till lunch hade vi hunnit med uppvärmning, workshop, intressanta diskussioner och tankar om tid, kaffepaus samt ljusrep tillika genrep. Tanka magen, tanka bebis, byta om, köra. Den här föreställningen väckte nog tankar och funderingar hos oss alla, utövare som åhörare.

”Vi lever nu. Vi har vår tid att förvalta. Vad gör vi med den? Vad prioriterar vi?

Det finns många orsaker att fråga sig dessa frågor. Det finns också många sätt att ställa dem och reflektera över dem. Denna föreställning är ett sätt.”

Fredrik Hagstedt

20111028-013005.jpg

Konserten ägde rum i Västerås Konserthus lör 22 okt kl 15.00.
Arr. Uruppförandeklubben i samarbete med Västmanlandsmusiken